Icos Capital lanceert vierde Climate Tech-fonds om duurzaamheid  

Icos Capital lanceert vierde Climate Tech-fonds om duurzaamheid in de 

industrie te versnellen

• Sinds de oprichting in 2005 beheert Icos Capital drie duurzaamheidsfondsen die investeren in bedrijven met toonaangevende innovaties die zowel financiële winst als duurzaamheidswinst hebben gerealiseerd

• Met Icos Capital Growth Fund IV (Icos IV) investeert Icos Capital verder in klimaattechnologieën in vroege groeifase op het gebied van Agro-Food, Chemie & Materialen, Decarbonisatie en Industriële Digitalisering

• Icos IV is een SFDR Artikel 9-fonds dat voortbouwt op het succes van het voorgaande fonds, Icos III, met  meerdere zeer succesvolle portefeuillebedrijven met uitstekende financiële en duurzaamheidsresultaten

• Net als bij de eerdere fondsen verwacht Icos IV substantiële waarde te creëren uit de betrokkenheid van grote ondernemingen via het Icos Collaborative Venturing Platform (CVP) waarin toonaangevende grote bedrijven in contact komen met gespecialiseerde bedrijven in de vroege groeifase , zodat zij gezamenlijk de duurzame transitie kunnen versnellen door middel van win-win-samenwerkingsverbanden.

Icos Capital kondigt de eerste closing aan van haar vierde opeenvolgende Climate Tech durfkapitaalfonds, Icos Capital Growth Fund IV (Icos IV). De toezeggingen aan Icos IV omvatten sterke steun van cornerstone investors in eerdere Icos-fondsen, en van verschillende nieuwe investeerders uit industriële, financiële en publieke sectoren. Het fonds heeft een beoogde omvang van € 100 miljoen en een harde limiet van € 150 miljoen. Icos IV zal Climate Tech-innovaties ondersteunen op het gebied van duurzame voedselsystemen, duurzame chemicaliën en materialen, industriële digitalisering en koolstofarme alternatieven, met als doel om deze verder op te schalen en daarmee duurzame innovatie te bevorderen binnen de industrie.

Sinds 2005 heeft Icos Capital consequent zowel de kansen als de urgentie gezien om te investeren in innovatie die het mondiale streven naar duurzaamheid ondersteunt. De afgelopen jaren is het belang van schaalbare Climate Tech-proposities nog prominenter geworden door het vergroten van ambities, en tevens gedreven door wettelijke verplichtingen, om over te stappen naar circulaire economieën en uiteindelijk naar Net Zero. Icos IV wil deze innovatiegolf versnellen en een daarvoor speciaal georganiseerd ecosysteem bieden om het succes van de bedrijven waarin zij investeert te ondersteunen. Icos IV zal investeren in markten die het in de loop der jaren buitengewoon goed heeft leren kennen, waaronder de sectoren van de groene economie, de circulaire economie en de veelbelovende, op de oceaan gebaseerde blauwe economie.

De Icos-strategie is succesvol gebleken met investeringen in marktleiders, waaronder (onder andere): 

Carbon Clean(VK), een toonaangevende leverancier van oplossingen voor koolstofafvang bij puntbronnen die reeds bijna 1,9 miljoen ton CO2 heeft opvangen op industriële locaties over de hele wereld, met de ambitie om 1 miljard te verwijderen (circa 2% van de mondiale uitstoot) tegen het midden van de jaren 2030; Holiferm(VK),dat een alternatief biedt voor traditionele oppervlakteactieve stoffen door bio-oppervlakteactieve stoffen te produceren voor gebruik als ingrediënten in producten voor persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen, met een fabriek op commerciële schaal van één kiloton; InnovoPro(IL), dat kikkererwteneiwitingrediënten op de wereldmarkt brengt voor voedzame, smakelijke, veilige en duurzame voedingsproducten; eAgronom (EE), die een revolutie teweegbrengt in de regeneratieve landbouw met intelligente landbouwbeheersystemen en al betrokken is bij het jaarlijks verwijderen van 300.000 ton CO2 uit de atmosfeer; en NapiFeryn BioTech(PL), dat hoogwaardige eiwitten met uitstekende formuleringseigenschappen extraheert uit de zijstroom van het persen vadat hoogwaardige eiwitten met uitstekende formuleringseigenschappen extraheert uit de zijstroom van het persen van koolzaadolie, en met een geweldige smaak en prijsconcurrentievermogen. Daarnaast heeft Icos een bewezen track record in het ondersteunen van de schaalvergroting van bedrijven in Nederland, vooral in het Nederlandse Foodvalley ecosysteem,  BioActor, WholeFiber,NutriLeads en NoPalm Ingredients.

“Het vierde Icos-fonds zet onze beproefde strategie voort en richt zich op Climate Tech-winnaars in bepaalde marktsegmenten binnen decarbonisatie, voedingstechnologie, duurzame chemicaliën en materialen, en digitalisering van de industrie. Het fonds richt zich op het CO-vrij maken van industrieën die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 30% van de totale mondiale CO2-uitstoot. Icos IV wordt gelanceerd als een SFDR Article 9 Fund, gericht het hoogste niveau van duurzame investeringen. Sinds de oprichting heeft Icos een sterke focus gehad op het terugdringen van broeikasgassen en past het ambitieuze en concrete CO2-doelstellingen toe met kostenefficiënte innovatieve oplossingen.”  – Peter van Gelderen,  oprichter van Icos Capital.

Icos Capital Fund IV profiteert van de enorme waardecreatie door het Icos Collaborative Venturing Platform (CVP). Het CVP is een speciaal gebouwd ecosysteem dat betekenisvolle betrokkenheid katalyseert tussen een groep op innovatie gerichte grote, wereldwijd actieve bedrijven en snelgroeiende innovators. Tot de CVP-leden behoren toonaangevende bedrijven, waaronder ICOS IV-investeerders Nouryon en Bühler.

“Decarbonisatie naar Net Zero is een urgente maar zeer complexe uitdaging. Door snelgroeiende innovators samen te brengen met toonaangevende bedrijven in ons Collaborative Venturing Platform, zijn we in staat om groeifinanciering, engineering- en productie-expertise, infrastructuur en markttoegang te faciliteren. We kijken ernaar uit om dit beproefde model voort te zetten in Icos IV.” – Nityen Lal, oprichter van Icos Capital.

Ian Roberts, CTO at Bühler Group, Switzerland: “Onze ambitieuze duurzaamheids- en innovatieagenda bij Bühler wordt zeker aangevuld door het werk van het Icos-team. Het Collaborative Venturing Platform heeft ons geholpen dichter bij nieuwe innovaties te komen en heeft ons geholpen om in echte business cases deel te nemen aan de volgende generatie topinnovaties op de Agrifood & Food-technologiemarkt”.

Phil Clark, CTO at Nouryon, USA: “Als lid van het Collaborative Venturing Platform streven we ernaar om de volgende generatie duurzame chemicaliën en koolstofarme technologieën te verwerven en samen te werken. Icos Capital heeft zichzelf bewezen in het sourcen, monitoren en samenwerken met toonaangevende innovaties en ondersteunt onze strategie om duurzamere chemische platforms voor onze klanten te ontwikkelen.”  

Freek Welling, Director Capital a.i. at Oost NL, The Netherlands: “Onze investering in Icos IV benadrukt onze gezamenlijke inzet voor duurzame innovatie op het gebied van voeding en landbouw, het koolstofvrij maken van de industrie en duurzame chemicaliën en materialen. Icos heeft er bewust voor gekozen om een investeringspartner in onze regio te zoeken. Samen met onze belangrijke partners in Gelderland, de partners van Wageningen University & Research, Foodvalley en Icos kunnen wij waarde toevoegen aan innovatieve early stage groeibedrijven.” Oost NL investeert vanuit hun Participatiefonds en Perspectieffonds Gelderland, een fonds van de provincie Gelderland. 

Over Icos

Icos Capital is een in Nederland gevestigde beheerder van Climate Tech Venture Capital-fondsen. De Icos-fondsen – in samenwerking met de industrie – brengen grote, wereldwijd actieve bedrijven en bedrijven in vroege groeifase samen om duurzaamheid te versnellen, door samen te werken. Met meer dan 100 jaar gecombineerde ervaring is het Icos-team in staat om financiering van het hoogste niveau veilig te stellen, trekt het toonaangevende bedrijven aan en hanteert het een praktische aanpak bij het samenwerken met innovatieve nieuwe bedrijven in het veld. Icos steunt jonge bedrijven met oplossingen met hoog potentieel die bijdragen aan een snelle decarbonisatie van de industrie en een soepele transitie naar een meer duurzame economie, gespecialiseerd in voedselsystemen, chemicaliën en materialen, industriële digitalisering en koolstofarme alternatieven.

Voor meer  informatie, contact: eg@icoscapital.com; pvg@icoscapital.com; nlal@icoscapital.com.